Ben je 40 jaar of ouder, zit de oogaandoening glaucoom bij je in de familie, of heb je een bril sterker dan +6 of -6? Laat dan je ogen controleren op glaucoom, een oogaandoening die ongemerkt kan leiden tot verlies van gezichtsveld en zicht.
Wat is glaucoom?
Een ziekte van het oog waarbij schade aan de zenuwvezels en de oogzenuw ontstaat. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge oogdruk. Het gevolg hiervan is dat er een verstoring plaatsvindt tussen de signalen naar je hersenen en dit leidt tot uitval in je gezichtsveld.
De beschadiging van de oogzenuw verloopt vaak traag en pijnloos en daardoor wordt de uitval van het gezichtsveld pas opgemerkt als die echt duidelijk wordt. Deze ziekte is erg verraderlijk en kan bij het onbehandeld laten tot tunnelzicht of zelfs blindheid leiden.
Waarom is vroegtijdige controle belangrijk?
In het begin geeft glaucoom meestal geen klachten van gezichtsverlies. Het beginstadium van glaucoom is daarom nooit merkbaar. Om te voorkomen dat de aandoening ongemerkt schade aan je zicht toebrengt, is het daarom belangrijk je ogen door de optometrist of oogarts te laten controleren als je in de risicogroep zit: Ben je ouder dan 40? Komt glaucoom in je familie voor? Is je brilsterkte hoger dan +6 of -6? Kom dan in actie.
Wie loopt risico om glaucoom te krijgen?
Wat precies glaucoom veroorzaakt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Het risico op glaucoom is in elk geval groter bij mensen met een verhoogde oogdruk, wanneer glaucoom in de familie voorkomt, op hogere leeftijd en bij mensen van Negroïde of Aziatische afkomst. Ook als je erg bij‑ of verziend bent of als je medicijnen gebruikt die steroïden bevatten is er een verhoogd risico op glaucoom.
Hoe weet ik of ik glaucoom heb?
De optometristen kunnen in het oog afwijkingen constateren die op glaucoom kunnen wijzen. Dit doen ze door het meten van de oogdruk, het bekijken van de oogzenuw, het beoordelen van de dikte van de zenuwlaag en onder andere een gezichtsveldonderzoek. Wanneer erbij dit onderzoek afwijkingen constateren geven wij je gericht advies. Dit kan zijn om over twee jaar weer voor controle te komen of wij kunnen je verwijzen naar oogarts of huisarts voor een behandeling.
Kan het behandeld worden?
De behandeling van glaucoom begint bij het stellen van de diagnose. Er zijn vervolgens verschillende behandelmethoden om de oogzenuw niet verder of minder snel te laten beschadigen. Met als doel de oogdruk te verlagen.
- Het dagelijks gebruik van oogdruppels: deze werken oogdrukverlagend.
- Laseren om de inwendige vochtstroom te remmen of de afvoer te verbeteren.
- Een operatie om druk te verlagen door de afvoer van het
inwendige vocht te verbeteren. - Een staaroperatie. Door het verwijderen van de ooglens ontstaat er meer ruimte in het oog.
Ik zit in de risicogroep, wat moet ik doen?
Als je boven de 40 bent dan raden wij je aan om een ooggezondheidsonderzoek uit te laten voeren. Zeker als je in de risicogroep valt, is het aan te raden om je 1 keer per 2 jaar te laten controleren.