Myopie-management

Hoe werkt de 20-20-2 regel?

Na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden veraf kijken en minimaal 2 uur per dag naar buiten.

Hoe kan lifestyle advies de toename van myopie remmen?

Verschillende studie hebben gesuggereerd dat buitenspelen en blootstelling aan natuurlijk licht in de kindertijd kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van bijziendheid (myopie). Het mechanisme hierachter is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt te maken te hebben met de manier waarop licht de groei en vorm van het oog beïnvloed. Hoe ga je daar als ouder mee om? Gebruik de 20-20-2 regel!

Is kijken op een tablet of smartphone slecht voor kinderogen?

Niet perse maar teveel en te lang achter elkaar dichtbij kijken (op een mobiel, laptop, tablet of boek geeft een stimulans in het oog om naar achteren door te groeien. (langer oog is meer myopie!) Dit geldt ook voor boek lezen. Tip: als je kind van lezen houdt doe dat dan buiten 😉

Hoe remmen speciale lenzen bijziendheid?

Er zijn daglenzen en nachtlenzen die een bijziendheid remmende werking hebben. Zo zijn optometristen enthousiast over:
MiSight daglenzen. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de toename van bijziendheid bij kinderen zoveel mogelijk te remmen voor kinderen vanaf 8 jaar.  
Dreamlite MC nachtlenzen. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de toename van bijziendheid bij kinderen zoveel mogelijk te remmen. Voor kinderen vanaf 12 jaar. 

Hoe remmen speciale glazen bijziendheid?

Een belangrijk kenmerk van myopie remmende glazen is het concept van “perifere defocus”. Normaal gesproken valt licht in het oog samen op het netvlies, wat resulteert in een scherp beeld van objecten in de verte. Zo valt bij mensen met bijziendheid het licht voor het netvlies samen, waardoor het beeld onscherp wordt. Hierom zijn Myopie remmende glazen ontworpen om dit te corrigeren door het licht in het perifere gezichtsveld van het oog zodanig te buigen dat het voor het netvlies samenvalt ipv achter het netvlies, terwijl het licht in het centrale gezichtsveld wordt gecorrigeerd om op het netvlies samen te vallen. Dit zorgt ervoor dat het oog minder gestimuleerd wordt om door te groeien maar je toch scherp kunt zien!

Welke glazen remmen bijziendheid?

Er zijn brillenglazen die speciaal ontwikkeld zijn om de toename van bijziendheid bij kinderen zoveel mogelijk te remmen. Dit zijn onder andere Stellest glazen en MiYosmart glazen.

Hoe remmen oogdruppels bijziendheid?

Als we een hoge min-sterkte (>6) verwachten, dan kan het zijn dat we je kind doorverwijzen naar de oogarts. De oogarts heeft de mogelijkheid om oogdruppels voor te schrijven, die een remmend effect hebben op bijziendheid. Naast de druppels heeft je kind een bril of contactlenzen nodig om goed te kunnen zien.